Kundehistorie

UR-roboter både opprettholder og skaper nye arbeidsplasser hos Brynildgruppen

Takket være den fleksible UR16e kunne Brynhildgruppen la sine ansatte utføre mindre belastende og repeterende oppgaver.

Vi har klart å beholde all produksjon i Norge, mye takket være en økende automatisering og robotisering, sier prosjektleder og dataingeniør Haris Jasarevic, som siden 2017 og etter endt master i robotikk, har hatt ansvar for automatisering, digitalisering og robotisering i produksjonen til Brynild i Fredrikstad.

Brynild er en av Norges eldste familieeide bedrifter, med røtter tilbake til 1895, og produsent av merkevarer som Brynild godterier, Minde Sjokolade, Den Lille Nøttefabrikken, St. Michaels og Dent.

I dag bruker de tre åpne roboter fra Universal Robots i produksjonen. Alle er plassert i fabrikkens sukkeravdeling. To av dem er satt til palletering, mens den tredje har fått en mer avansert tømmeoppgave. Nå venter de på levering av sin fjerde UR-robot, som skal utføre oppgaver i sjokoladeavdelingen.

UR 16 gir et større mulighetsområde

– Vi hadde planlagt å kjøpe inn en større industriell robot, men da UR16 kom på markedet, som kan løfte opp til 16 kg, ble vi fort enige om at dette var den beste løsningen for oss.

For i motsetning til større industrielle roboter, som både krever mer plass og større sikkerhetsforanstaltninger, kan UR-robotene fra Cobotnor stå fritt, uten å måtte gjerdes inn.

– UR-robotene er lette å bruke, enkle å programmere, veldig fleksible på hva de kan jobbe med, og sist men ikke minst, små og kompakte i størrelse. Mens mange er skeptiske til de store industrielle robotene som må gjerdes inne, kan en UR-robot settes opp frittstående slik at den aldri skader deg.

Rask prosess og god support

– Det starter med at vi vurderer ulike prosesser og vurderer om vi kan få en robot til å utføre dette, før jeg tegner et forslag i 3D og simulerer.  Så gjør vi en beregning på om dette er en god investering før vi bestiller. Roboten blir levert en måned senere, og dermed er vi i gang, forklarer Jasarevic, som både bygger opp og setter i gang UR-robotene selv. – Men ved å kjøpe fra Cobotnor, som er direkte importør, slipper vi mange unødvendige mellomledd. Og selger Espen Hansen fra Cobotnor svarer alltid på dagen og sørger for å gi oss veldig god support.

Roboter som HMS tiltak

Jasarevic forteller at de tre UR-robotene har blitt godt tatt imot av resten av produksjonsgjengen, som til og med har gitt dem egne navn.

– ­­Robotene blir satt til de tunge og fysisk krevende og repeterende arbeidsoppgavene. Det betyr at operatørene kan utføre andre og lettere oppgaver. Til syvende og sist fører dette til at vi blir vi mye mer effektive.

– Vi økte kapasiteten vår uten å måtte bemanne opp